Bodemenergiesysteem (aardwarmte)

Bodemenergiesysteem met een gesloten bron.

Laat je een nieuwbouwwoning bouwen en denk je na over duurzaam, gasloos wonen? Dan kan een bodemenergiesysteem een goede optie zijn.

Een verticale warmtepomp gebruikt een gesloten, verticale bodemcollector als warmtebron. Met behulp van grondboringen wordt er een gesloten buizensysteem aangebracht in de vorm van lussen, die gemiddeld 40 – 200 meter diepte gaan. De diepte is afhankelijk van de grondsoort en het benodigde vermogen van de warmtepomp.

GWTR kan voor u het volledige bodemenergiesysteem verzorgen. Het aanleggen en boren van het bodemenergiesysteem tot het installeren van de warmtepomp in uw huis.

Alles gebeurd onder de verschillende procescertificaten: BRL 11000-3b en BRL6000-21(extern).

Verder is GWTR nog NE-EN-ISO 9001-2015 en VCA* gecertificeerd.

Er zijn wel een aantal vragen die u zichzelf moet stellen.

  • Heb ik mijn woning goed ge├»soleerd?
    Is jouw woning nog niet ge├»soleerd? Dan is een warmtepomp nog geen goed idee, aangezien er veel warmte verloren gaat. Zorg eerst voor goede isolatie voordat je andere duurzame oplossingen gaat toepassen.
  • Heb je lage temperatuur verwarming?
    Bij een bodemenergiesysteem is een lage temperatuur verwarming noodzakelijk.
  • Is mijn huis geschikt voor een bodemenergiesysteem?
    Mag er geboord worden rondom je huis? Dit is vaak bij bestaande woningen niet mogelijk. Daarom is een aardwarmtepomp meestal enkel een optie bij nieuwbouwwoningen.

Toepassing bodemenergiesysteem

Huis verwarmen

Wil je jouw huis verwarmen met een bodemenergiesysteem? Dan is het nodig om lagetemperatuurverwarming aan te leggen in je woning. Dit kan vloerverwarming of wandverwarming zijn, of radiatoren die geschikt zijn voor deze lagere temperatuur.

Warm water leveren

Wil je met jouw warmtepomp ook warm (tap)water leveren?  Dat kan met een Thermia modulerende warmtepomp.

Huis koelen

Een groot voordeel van de brine/water warmtepomp is dat je jouw huis vrij eenvoudig kunt koelen in de zomer. Een bodembron heeft namelijk een constante temperatuur van ongeveer 10 graden.

GWTR installeert verschillende Thermia warmtepompen. Voordeel van de Thermia pompen is/zijn dat ze zowel kunnen koelen als verwarmen.

Thermia Calibra Cool Datasheet:

http://tcmadmin.thermia.se/docroot/dokumentbank/Thermia_Calibra_Cool_EN_v25_05_2020.pdf

Thermia Calibra Cool Brochure:

http://tcmadmin.thermia.se/docroot/dokumentbank/Thermia_Calibra_Cool_EN_final_28_05_2020_pages.pdf